Een levensgevaarlijke omgeving

‘ U ziet er allen zeer florissant uit, u kunt het hier niet slecht hebben!'

Zone 6: Abcoude, Nigtevecht, Naardermeer, Weesp, Muiden, Pampus

STELLINGTOUR

Beleef de Stelling van Amsterdam met uw iPhone

Het museum in uw broekzak

 

Een jacht naar spionnen en.... kievitseieren

 

 

Zondagmiddag bevond een luitenant zich in een,trein naar het Gooi, toen hij, uit het raampje van zijn coupé, naar het polderlandschap kijkend, eensklaps een man zag, die, naar het

Deze zone start bij bij het Fort bij Abcoude, het eerst gebouwde fort van de Stelling van Amsterdam. Daarna loopt deelt loopt de route op de nieuwe Hollandse waterlinie via de Vestingstad Weesp naar Muiden

 

 scheen, een fototoestel droeg. Daar zich in de onmiddellijke nabijheid van de plaats, waar de man liep, verdedigingswerken bevinden, was het begrijpelijk, dat de officier argwaan kreeg en zodra hij daartoe dan ook in de gelegenheid was, stelde hij het militair gezag te Weesp in kennis met hetgeen hij had waargenomen. Van Weesp uit werd nu onmiddellijk de militaire overheid het fort Uitermeer gewaarschuwd, dat in de nabijheid van de verdedigingswerken gelegen is. De fortcommandant gaf aanstonds een patrouille last, een onderzoek in de Keverdijkschen polder in te stellen en het duurde niet lang, of de militairen zagen de bewuste man lopen. Zij riepen hem toe, te blijven staan, maar in plaats van hieraan gevolg te geven, verwijderde de „verdachte" zich meer en meer in tegenovergestelde richting. Nu twijfelde de patrouille er ook niet meer aan, of men was nog tijdig op het spoor van een spion gekomen. Ijlings zetten zij nu de man na en toen hij gegrepen was, werd hij spoedig voor de fortcommandant geleid.

 

 

Lees verder: De Gooi- en Eemlander 15-04-1940

Napoleon inspecteert de Linie van Amsterdam

 

 

In de maand oktober van 1811 maakten keizer Napoleon en keizerin Marie-Louise een rondreis door Nederland. Ze verbleven er twee weken. Nederland maakte sinds 1810 deel uit van het Franse keizerrijk. De reis was vooral een inspectiereis van de verdedigingswerken die de Engelsen buiten de deur moesten houden. Daarom bezocht hij de kust van Zeeland en Noord-Holland en gaf hij opdracht voor versterkingen van forten en andere verdedigingswerken in onder andere Vlissingen, Terneuzen, Den Helder en op Texel. Zijn bezoek aan Muiden, en daarna Naarden, betrof het verdedigingswerk ‘de Linie van Amsterdam’.

 

lees meer >

Toevluchtsoord voor de natuur

 

Zelfs voor wie met een bootje over de Vecht vaart is het Fort bij Hinderdam moeilijk te herkennen. Het is een door begroeiing overwoekerd eilandje in een van de vele bochten van de kronkelende rivier. Men kan er slechts naar kijken, want erheen gaan is niet toegestaan. Alleen tijdens speciale excursies is het forteiland toegankelijk voor het publiek.

 

lees meer >

Oneindig Noord-Holland maakt via verhalen het rijke erfgoed van Noord-Holland beter toegankelijk voor het publiek. Alle verhalen en diverse wandel- en fietsroutes zijn te vinden op www.oneindignoordholland.nl

 

if then is now is een community om onze culturele erfenis en geschiedenis actief met elkaar te bezoeken, beheren en verrijken, én beleven. Door het verleden (THEN) met het heden (NOW) te verbinden, biedt if then is now een inspirerende belevenis die je kijk op de wereld verandert. Die je stimuleert om binnen de community actief bij te dragen, routes te maken en die je de kans geeft voorbereid op weg te gaan. Do Culture Your Way!

 

http://ifthenisnow.nl/

Dit liedje werd geschreven tijdens de eerste wereldoorlog door Koos Speenhoff. Het is een opname uit 1966. Het was een  bekend liedje in die tijd, en werd op verschillende manieren gezongen. De stem is van Albertina Heirman.(1891 - 1977)

Schrijf in op onze nieuwsbrief

De StellingTour is ontwikkeld in opdracht van de Provincie Noord Holland