Opwinding in leeg land

‘Niemand zal jou en je patrouille in het oog krijgen!’

Zone 5: Aalsmeer, Uithoorn, Ronde Hoep, Waver, Abcoude

STELLINGTOUR

Beleef de Stelling van Amsterdam met uw iPhone

Het museum in uw broekzak

 

Een ongewenschte gast

 

 

Wat er bij het verschijnen van een luchtschip boven de Stelling van Amsterdam in op elkander volgende forten gedaan en wat er niet gedaan werd.

 

 

In Hoofddorp zag men 's morgens vroeg om zes uur 'n Zeppelin verschijnen; De commandant van 't fort dacht toen, Dat zal ik mijn collega's seinen. Hij hield dat middel voor

Deze zone start bij het Fort bij Kudelstaart en gaat door een druk tuinbouwgebied naar Uithoorn. Vanaf daar volgen de lege polders via het riviertje de Waver naar Abcoude.

 

 

 probaat en voegde bij het woord de daad.

De commandant van 't fort Aalsmeer. Dacht, als ik eens een boodschap stuurde aan d' overste, licht is 't verkeerd zoo ik op eigen houtje vuurde. De bode kwam na 'a half uur weer, Doch 't luchtschip zag men toen niet meer.

Naar Kudelstaart voer toen de vaart, Zoals men wist uit de couranten; De commandant van 't fort zag 't aan en sprak daarop tot zijn trawanten: Dacht je soms, dat ik daarop schiet? Neen hoor, dat doe ik lekker niet.

Toen 't luchtschip 'n oogenblik daarna aan fort De Drecht was aangekomen, sprak daar de commandant heel fier: Ik schiet er op hoor, zonder schromen ! O, zeker, het besluit was kloek, Doch ach, de sleutels waren zoek.

Heel anders ging 't op fort Uithoorn Daar werd tot vuren dra besloten; En heeft men, schoon 't succes nihil, Den zeppelin! geducht beschoten. Die commandant vond het heel erg en seinde ook naar Soesterberg

Helaas het antwoord hierop viel de commandant wat tegen : Het luidde: 't telegraafkantoor  wordt weer geopend om half negen. De Zeppelin, het dwalen zat, koos onderwijl het hazenpad.

 

Uit: de Sumatatrapost, 18 december 1915

Prijspenning van het bijzondere Vrijwillige Landstormkorps, Stelling van Amsterdam

 

bekijk het beter>

Theo Thijssen’s fortenbrieven

 

Op 1 augustus 1914 wordt de bekende schrijver en onderwijzer Theo Thijssen opgeroepen voor de algehele mobilisatie. Europa is in rep en roer door het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). De Stelling van Amsterdam wordt in staat van paraatheid gebracht en Theo Thijsen wordt ingekwartierd op het Fort bij Uithoorn, samen met zo’n 300 andere soldaten. Tijdens zijn verblijf op het fort dat tot juni 1915 duurt, schrijft hij acht ‘fortbrieven’ naar zijn uitgever.

lees meer >

Oneindig Noord-Holland maakt via verhalen het rijke erfgoed van Noord-Holland beter toegankelijk voor het publiek. Alle verhalen en diverse wandel- en fietsroutes zijn te vinden op www.oneindignoordholland.nl

 

if then is now is een community om onze culturele erfenis en geschiedenis actief met elkaar te bezoeken, beheren en verrijken, én beleven. Door het verleden (THEN) met het heden (NOW) te verbinden, biedt if then is now een inspirerende belevenis die je kijk op de wereld verandert. Die je stimuleert om binnen de community actief bij te dragen, routes te maken en die je de kans geeft voorbereid op weg te gaan. Do Culture Your Way!

 

http://ifthenisnow.nl/

Schrijf in op onze nieuwsbrief

De StellingTour is ontwikkeld in opdracht van de Provincie Noord Holland