Kostbare plannen

'Voor de verdediging van ons grondgebied is geen prijs te hoog!’

Zone 2: Krommenie, Assendelft, Heemskerk, Beverwijk

STELLINGTOUR

Beleef de Stelling van Amsterdam met uw iPhone

Het museum in uw broekzak

 

Deze zone start bij het Fort bij Krommeniedijk en loopt langs Assendelft en snelweg a5 tot aan het Noordzeekanaal.

 

Een flinke wandeling en daarom is het aan te raden om de fiets te pakken.

 

 

Hongerstaking

 

De dienstweigeraar uit de gemeente Schoterland meldt thans aan zijne ouders, dat de hongerstaking onder hen op het fort Spijkerboor (waarvan sprake was in de vraag van het Kamerlid Kruyt, (zie Avondblad van zaterdag) na een paar dagen is opgehouden, omdat het eten beter is geworden.

 

 

Uit de Nieuw Tilburgs Courant  22-03-1921

De Linie van Beverwijk

 

De Linie van Beverwijk is een verdedigingslinie in de vorm van een groot aantal lunetten, aangelegd in opdracht van Napoleon na de Slag bij Castricum (1795) om zo Beverwijk, maar vooral ook Amsterdam, beter te kunnen verdedigen.

 

De slag bij Castricum vormde de aanleiding om een adequate verdedigingslinie tussen de Noordzee en het toenmalige Wijkermeer op te werpen. Dit gebeurde in opdracht van Napoleon. Deze militaire verdedigingslinie complementeerde een bestaande waterlinie van Monnickendam, via Purmerend naar Beverwijk (De linie van Noord-Holland). De twee linies samen worden ook wel de 'Linie Moninnisckendam - Wijk aan Zee' genoemd.

 

lees meer >

Sloophamer schudde burgers wakker

 

Van het oorspronkelijke Fort bij Velsen is slechts een klein deel bewaard gebleven. Toch heeft het fort een essentiële rol gespeeld bij de instandhouding van de Stelling van Amsterdam. Nadat de Stelling in 1956 haar militaire functie had verloren, sukkelde zij in een diepe winterslaap. Het merendeel van de forten werd door het Ministerie van Defensie tot in de jaren tachtig gebruikt als munitieopslag. Voor de monumentale en cultuurhistorische waarden van de forten en het stellinglandschap had bijna niemand oog. Totdat het Fort bij Velsen, gelegen aan het Noordzeekanaal en in het Noordwestfront van de Stelling, al grotendeels aan de sloophamer ten prooi was gevallen.

 

lees meer >

Oneindig Noord-Holland maakt via verhalen het rijke erfgoed van Noord-Holland beter toegankelijk voor het publiek. Alle verhalen en diverse wandel- en fietsroutes zijn te vinden op www.oneindignoordholland.nl

 

 

 

 

 

 

if then is now is een community om onze culturele erfenis en geschiedenis actief met elkaar te bezoeken, beheren en verrijken, én beleven. Door het verleden (THEN) met het heden (NOW) te verbinden, biedt if then is now een inspirerende belevenis die je kijk op de wereld verandert. Die je stimuleert om binnen de community actief bij te dragen, routes te maken en die je de kans geeft voorbereid op weg te gaan. Do Culture Your Way!

 

http://ifthenisnow.nl/

De Stelling rond Amsterdam komt op de Werelderfgoedlijst. De eerste bezoekers, een man en een vrouw, staan dolenthousiast voor een bunker, onderdeel van de Stelling

Schrijf in op onze nieuwsbrief

De StellingTour is ontwikkeld in opdracht van de Provincie Noord Holland